Eczema Sau Psoriazis – Care Sunt Diferentele?

Eczema Sau Psoriazis – Care Sunt Diferentele?

Astazi doresc sa va vorbesc despre doua afectiuni destul de des intalnite in cabinetul de dermatologie si anume eczemele si psoriazisul. Deoarece multi pacienti confunda foarte des aceste doua tipuri de patologie, in cadrul acestui articol ne vom concentra pe ce anume le diferentiaza, ce sunt mai exact, cum se manifesta si trateaza.

Fie ca este vorba de eczema sau de psoriazis un lucru este sigur: aveti de-a face cu leziuni deranjante, inestetice, uneori insotite de mancarimi care in mod sigur au nevoie de atentia unui medic dermatolog.

Care este diferenta intre eczema si psoriazis?

Foarte multi pacienti care se prezinta in cadrul cabinetului confunda aceste doua tipuri de patologie foarte usor deoarece sa fim sinceri, pentru o privire neantrenata seamana foarte mult. Cu ajutorul catorva informatii privind localizarea zonei afectate, numarul leziunilor cat si particularitatile fiecarui tip de leziuni, le veti putea diferentia foarte usor.

Unde este localizata leziunea?

Primul aspect de care trebuie sa tineti cont este localizarea. Pentru fiecare tip de afectiune exista zone de predilectie dar si exceptii.

Eczema

Eczema apare cel mai des la nivelul pliurilor pielii. In toate regiunile corpului dumneavoastra unde pielea se poate plia veti gasi zone unde pot aparea eczeme. In cazul in care observati leziuni rosii, uneori usor indurate si pruriginoase (asociate cu mancarimi) in cele mai multe cazuri este vorba de o eczema. Zonele cela mai des afectate includ:

 • In plica cotului (zona de unde este recoltat sange in mod curent)
 • La nivelul fosei poplitee (zona din spatele genunchilor)
 • Inghinal
 • La baza gatului
 • In orice zona piele formeaza un pliu (forma posibila si pentru psoriazis inversat – forma destul de rara)
 • Palme (forma posibila si pentru psoriazis)
 • Talpi (forma posibila si pentru psoriazis)

Psoriazisul

Localizarea clasica a psoriazisului vulgar (forma comuna) este fix opusa zonelor descrise mai sus

 • La nivelul coatelor
 • La nivelul genunchilor
 • Zona lombara
 • Abdomen
 • Membre

Formele particulare de psoriazis pot avea alte localizari cum ar fi:

 • Scalp
 • Unghii

Cum arata?

Atat leziunile intalnite in cadrul eczemelor cat si a psoriazisului prezinta caracteristici comune cat si diferente esentiale. Ambele pot aparea sub forma unei placi pe fond eritematos (rosu), diferentele insa sunt destul de evidente.

Eczema

Eczemele prezinta in mod caracteristic linii adanci in cadrul pielii prezentand avand un aspect foarte uscat. Scuamele sunt fine, mici si usor friabile. In unele cazuri pot fi observate si mici papule/pustule (pot contine lichid in cantitate mica). Adeseori putem observa leziuni dobandite in urma gratajului (scarpinarii), psoriazisul este mai rar pruriginos. Marginile leziunilor nu sunt foarte bine definite, leziunea pierzandu-se in cadrul pielii sanatoase.

 

Psoriazis

Placile de psoriazis sunt adeseori bine delimitate, in anumite cazuri fiind prezenta chiar o limita clara intre leziuni si pielea sanatoasa. Scuamele sunt mult mai groase si se desprind destul de greu, lasand in urma desprinderii zone  mici de hemoragie. In anumite cazuri zonele rosii nu pot fi distinse datorita stratului gros de scuame localizat la suprafata.

 

Care este cauza acestor afectiuni?

Atat eczemele cat si psoriazisul sunt manifestarea la nivelul pielii a unor probleme sistemice. In cazul psoriazisului manifestarile de la nivelul pielii sunt doar o parte a problemei, starea de inflamatie ce insoteste aceasta boala fiind prezenta si la nivelul altor organe. Ambele afectiuni au la baza, cauze genetice, un anumit grad de accentuare a activitatii sistemului imun cat si influente ale mediului si a stilului de viata.

Deoarece factorii declansatori ai aparitiei acestor boli sunt foarte numerosi, consultul unui medic dermatolog este esential. Impreuna cu medicul dumneavoastra veti putea elimina unii dintre factorii favorizanti precum alimentatia necorespunzatoare ori prezenta unor infectii care nu se manifesta neaparat clinic.

Cum se trateaza?

Ambele afectiuni beneficiaza in prezent de o varietate foarte larga de optiuni de tratament: topice (locale), orale ori injectabile. Tratamentele sunt de obicei foarte eficiente ducand la imbunatatiri semnificative ale calitatii vietii in cazul psoriazisului si chiar vindecare completa in cazul eczemelor. Deoarece majoritatea preparatelor folosite in tratamentul acestor afectiuni se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, nu le vom detalia in cadrul acestui articol.

Ar trebui sa contactezi un dermatolog?

 

In cazul in care banuiti ca suferiti de oricare dintre aceste afectiuni, este recomandat sa cereti sfatul unui specialist. Deoarece ambele afectiuni prezinta tratamente diferite cat si cauze multiple si diferite, anumite analize suplimentare va pot fi recomandate inainte de inceperea tratamentului. Multe dintre simptomele suparatoare precum mancarimea pot fi adresate chiar dupa prima vizita.