Negi Genitali, Plantari, Palmari – Cauze, Diagnostic Si Tratament

Negi Genitali, Plantari, Palmari – Cauze, Diagnostic Si Tratament

Ce sunt negii sau verucile virale? Negii sunt cresteri non-canceroase ale pielii cauzate de infecția cu papilomavirus uman (HPV), un virus ADN. Mai mult de 100 de subtipuri HPV sunt cunoscute pana in prezent, dand naștere la o varietate de prezentari clinice si leziuni specifice. Infecția cutanată apare în straturile superficiale ale epidermului, provocand proliferarea unui tip de celule numite  keratinocite rezultand o hiperkeratoza (ingrosare a pielii)  cu formarea leziunilor.

In timp ce unele tulpini de HPV determina aparitia verucilor vulgare de la nivelul mainilor, picioarelor si corpului  (HPV 2, 3, 4, 27, 29 și 57) , tipurile 6 si 11 sunt izolate in cazul negilor din zona genitala si anala.

Negii (verucile vulgare) sunt deosebit de frecventi la:

  • Copii de vârstă școlară, dar pot aparea la orice vârstă
  • Pacientii cu atopie si eczema, datorită unei bariere defectuoase a pielii.
  • Persoanele care sunt sub tratemtn cu agenti imunosuprezori precum azatioprina sau ciclosporina sau pacientii cu infecție cu virusul imunodeficienței umane. La acești pacienți, verucile nu dispar de la sine si sunt de asemenea foarte rebele la tratament.

Care este cauza acestor negi sau veruci?

HPV se răspândește prin contact direct piele pe piele sau prin autoinoculare. Aceasta înseamnă că, dacă o veruca este traumatizata (zgariata sau taiata) , particulele virale pot fi răspândite în altă zonă a pielii. Perioada de incubație poate fi de până la douăsprezece luni de la contactul initial.

Cum recunoastem un neg?

Negii au o suprafață tare. Un punct negru minuscul poate fi observat în mijlocul fiecărui punct solzos – expresia unui vas capilar trombozat

Verucile vulgare: Sunt reprezentati de papule cu o suprafață grosieră, hiperkeratotică ce poate varia de la 1 mm pana la peste 1cm. Ele apar cel mai adesea pe dosul degetelor sau degetelor de la picioare, în jurul unghiilor – unde pot distorsiona creșterea lor cat si pe genunchi. Uneori seamănă cu o conopidă in miniatura; acestea sunt cunoscute sub numele de veruci conopidiforme.

Negi plantari (veruci plantare profunde)

Negii plantari includ o tendință de creștere in profunzime și dureroasă pe talpa piciorului. Au tendinta de confluare dand nastere unui aspect de mozaic. Daca nu sunt indepartati, se inmultesc foarte usor prin autoinoculare. Se transmit cel mai frecvent prin incaltamintea comuna, podele de dus, piscine, sali de antrenament. Prezenta verucilor plantare pe o perioada indelungata de timp se poate complica in cazuri rare cu dezvoltarea unui carcinom vercuos.

Negii plani (veruci plane)

Se intalnesc indeosebi la copii si sunt localizati la nivelul fetei sau pe dosul degetelor. In general sunt in numar mare si se prezinta sub forma unor papule sub 5mm, de culoare asemanatoare cu cea a pielii. Dispunerea liniara traduce o autoinoculare in urma gratajului (scarpinarii).

Negii genitali (condiloame acuminate)

Negii genitali sunt cresteri filiforme cu tendinta de dezvoltare verticala cu o baza de implantare de dimensiuni reduse si suprafata neregulata. In lipsa tratamentului au tendinta de inmultire si de crestere in dimensiune. Stari fiziologice precum sarcina favorizeaza dezvoltarea acestor leziuni, prezenta lor la femeia gravida reprezentand o indicatie pentru operatiea de cezariana.

Atentie!!! Trasmiterea negilor genitali este in majoritatea cazurilor sexuala. Prezenta acestor leziuni in numeroase cazuri este favorizata de o infectie genitala de alta natura (gonococica, candidozica, trichomoniazica). Prezenta de leziuni in zona ano-genitala favorizeaza de asemenea transmisia.

Complicațiile verucilor virale

Verucile virale sunt foarte răspândite la persoanele cu epidermodisplazie veruciforma – tulburare rară mostenită. Modificarile maligne sunt foarte rare in cazur verucilor vulgare si sunt reprezentate de carcinomul verucos. Tulpinile oncogene ale HPV, cauza unor leziuni anogenitale si faringiene, sunt responsabile pentru leziunile neoplazice intraepiteliale și invazive, ce includ cancerul orofaringian, cancerul de col, anal, penian și vulvar.

Cum sunt diagnosticate verucile virale?

Testele si investigatiile paraclinice sunt rareori necesare pentru a diagnostica verucile virale, deoarece acestea sunt foarte comune și au un aspect caracteristic facand diagnosticul foarte usor de stabilit doar pe baza examenului clinic.

Punctele negre – capilare trombozate sunt evidentiate la indepartarea stratului superficial al leziunii.

Examenul dermatoscopic este uneori util pentru a diferentia verucilor virale de alte leziuni verucoase.

In cazuri foarte rare, verucile virale sunt diagnosticate cu ajutorul unei biopsii cutanate. Caracteristicile histopatologice ale verucilor vulgarre diferă de cea a verucilor plane.

Care este tratamentul pentru negii genitali si verucile vulgare?

Multe persoane, aleg sa sa nu urmeze un tratament din comoditate sau din cauza fricii fata de medic. Deoarece aceste leziuni in cele mai multe cazuri au tendita de a se inmulti si pot fi transmise la alte persoane, este totusi recomandat sa va adresati medicului dermatolog. Negi care sunt foarte mici sau in zone de risc scazut, pot fi doar monitorizati deoarece un procent dintre acestia vor intra in regresie in mod natural. In schimb, negii mari, negii genitali sau in zone sensibile pot pune probleme. Un  plan de tratament in aceste cazuri include o terapie de fond ( ajutarea sistemului imunitar sa lupte cu virusul HPV) si o metoda de distrugere a leziunii.

Tratament topic

Tratamentul topic includepreparate pe baza de acid salicilic sau compuși similari (acizi), care acționează prin îndepărtarea celulelor  moarte si ingrosate de la suprafata. Podofilina este un agent citotoxic utilizat în anumite produse și nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau la femeile care iau în considerare sarcina.

Crioterapia

Crioterapia (azot lichid) se repetă în mod normal, la intervale de una până la două săptămâni. Este inconfortabil și poate duce la formarea de bule la nivelul pielii timp de mai multe zile sau săptămâni. Rata de succes este de aproximativ 70% dupa 3 luni de tratament.

Atentie! O înghețare dură a leziunii cu azot lichid poate determina complicatii precum pierderea sensibilitatii zonei tratate ori vindecarea cu pigmentare.

Spray aerosol cu ​​un amestec de dimetil eter și propan (DMEP) poate reprezenta de asemena o varianta de crioterapie.

Combinarea imunoterapiei cu crioterapia reduce numărul sesiunilor de crioterapie.

Radiochirurgie (vaporizare cu unde de joasa intensitate la medicul dermatolog)

Radiochirurgia (chiuretaj și radiocauterizare) este folosit pentru indepartarea negilor de la orice nivel. Sub anestezie locală, veruca este indepartate iar baza este cauterizata. Vindecare are loc in cateva zile. Avantajul radiochirurgiei este indepartarea leziunilor intr-o singura sedinta iar vindecarea in cazul leziunilor mici este fara cicatrice ori zone depigmentate/pigmentate. Rata de recurenta a leziunilor in urma acestui tip de tratament este cea mai mica.

 

Alte tratamente

Alte tratamente care nu sunt aflate in uz curent pentru condiloame recurente, rezistente sau extinse includ:

  • Retinoizii topici
  • Creme pe baza de imiquimod
  • Creme pe baza de fluorouracil
  • Injecții cu bleomicină
  • Retinoizi orali
  • Distrugerea vaselor de sange cu laser pulsat
  • Terapia fotodinamică
  • Vaporizarea prin laser
  • Antagonisti ai receptorilor H2
  • Tratament cu Zinc
  • Imunoterapia cu Candida albicans sau tuberculina PPD
  • Hipertermia

Vaccinurile HPV sunt disponibile pentru a preveni verucile anogenitale. Anecdotic, acestea au fost raportate ca având ca rezultat clearance-ul verucilor non-genitale la unii oameni.

Ce trebuie sa stiti despre negii genitali si verucile vulgare

  • Nici un tratament nu este universal eficient pentru eradicarea verucilor virale. La copii, chiar și fără tratament, 20-30% din cazurile de veruci vulgare dispar în decurs de 6 luni, iar 70% dispart în 2 ani.
  • La adulti, leziunile tind sa fie mai persistente , un procent foarte mic vindecandu-se spontan.
  • Leziunile genitale au tendinta spre crestere si inmultire si sunt contagioase.
  • Tratamentele disponibile in farmacii pe baza de acizi sau azot lichid in cele mai multe cazuri desi pot trata cu succes leziunea, determina aparitia de complicatii precum arsuri locale, vindecare intarziata cu hiperpigmentare/depigmentare ori cicatrici.