Esti Alergica La Produsele Cosmetice? Cauze Ale Dermatitei De Contact

Esti Alergica La Produsele Cosmetice? Cauze Ale Dermatitei De Contact

O eruptie cutanata insotita de o senzatie intensa de mancarime dupa folosirea unui produs cosmetic este un semn evident al unei reactii iritante sau alergice. Uneori insa, sensibilizarea la produsele de ingrijire a pielii poate fi un proces mai insiduos si viclean. O piele mai uscata cu descuamari pe alocuri, mici papule asemanatoare acneei ori piele cu textura neregulata pot fi adesori semnele discrete ale unei alergii la produsele cosmetice care intra in contact cu pielea dumneavoastra.

Produsele cosmetice – Cauze ale dermatitei de contact

Dermatita este termenul folosit pentru a descrie orice inflamatie ori iritatie insotita uneori de mancarime a pielii. Derm – inseamnă “piele”, iar sufixul  “ita”  traduce o inflamatie. Deci, dermatita inseamna literalmente “piele inflamata”. Dermatita poate fi declansata de foarte multi factori . Cand este cauzata de o substanta care atinge pielea, se numește dermatită de contact. Produsele de îngrijire a pielii, machiajul si produsele de ingrijire personală precum deodorantul ori banalul sampon  sunt cauze extrem de comune ale dermatitei de contact.

Există două tipuri principale de dermatită de contact: alergica si iritativa . Majoritatea (estimata la 85%) cazurilor de dermatita de contact este de tip iritativ : pielea dvs este iritata sau sensibila la o subsanta pe ati pus-o pe piele sau ati atins-o.

Dermatita de contact iritativa se poate manifesta in unele cazuri foarte rapid dupa expunerea la anumite substate, in cateva minute sau ore. In unele cazuri poate dura zile chiar saptamani pana ca iritatia sa devine vizibila la nivelul pielii.

Ori de cate ori pielea noastra reactioneaza la un produs, spunem ca suntem “alergici” la acesta, dar acest lucru nu este adevarat din punct de vedere medical. Dermatita de contact iritativa nu este o reactie alergica adevarata deoarece sistemul imun nu este implicat in declansarea acesteia iar reactia in sine este limitata doar la piele si locul de contact.

Dermatita alergica de contact este mai putin frecventa si este o adevarata alergie la o anumita substanta. In cazul dermatitei de contact,  reactia este adesea mai severa, cu o piele intens rosie, senzatie de mancarime si edematiere (umflare). Reactia dureaza, in mod obisnuit, aproximativ 12 ore pentru a se dezvolta si atinge varful intensitatii la aproximativ 48 ore dupa contact.

Pielea uscata cronic cu scuame, mici papule asemanatoare acneei si textura neregulata adeseori mascheaza o dermatita usoara. O dermatita de contact este descrisa clasic prin zone de piele iritata, rosie, cu multiple papule (mici umflaturi la nivelul pielii) insotite de mancarime. In unele cazuri se pot observa chiar mici vezicule (basici) umplute cu lichid. Dermatita de contact nu este insa intotdeauna acuta sau severa. Este posibil sa prezentati zone de dermatita de contact fara nici un fel de eruptie pruriginoasa. Uneori singurul simptom este pielea uscata ori o zona care se descuameaza in mod repetat si nu dispare.  In alte cazuri pielea poate avea un aspect deshidratat indiferent cat de bine va hidratati , aspra la atingere, neunifora asemanatore unei benzi de smirghel fin.  Dermatita de contact usoara poate provoca, de asemenea aparitia unor leziuni pustuloase  care sunt adesoeri confundate cu acneea usoara.

Fața ta este locul preferintal de aparitie al dermatitei. Este foarte probabil sa apara pe pleoape, obraji, in jurul nasului si a gurii, la nivelul barbiei.

Puteți dezvolta o sensibilitate la un produs de ingrijire a pielii în timp

Doar pentru ca ati tolerat un produs o perioada lunga de timp nu inseamna ca nu puteti deveni alergica la unul din substantele acestuia. Desi toate aceste produse aplicate la nivelul pielii nu sunt daunatoare in sensul larg al cuvantului, aplicarea lor in mod repetat, de-a lungul anilor determina de multe ori reactii usoare dar cronice.  Dermatita de contact cronica in forma sa usoara, este cel mai adesea cauzata de produsele de ingrijire a pielii precum: sapun, produse de curatare faciala, geluri de dus, lotiuni sau creme, tonere sau produse folosite pentru machiaj. In concluzie, cauza alergiei dvs poate fi chiar unul din produsele pe care le-ati folosit ani in sir.

Parfumurile si conservantii – vinovatii principali

Exista literalmente mii de ingrediente folosite astazi la fabricarea produselor de ingrijire a pielii si a cosmeticelor. Desi pielea fiecarui individ reactioneaza diferit la diferiti stimuli, exita unele substante care sunt vinovate in mod regulat de aparitia dermatitei.

Parfumul este un vinovat extrem de comun. Majoritatea produselor de ingrijire si cosmeticele contin parfum, pentru ca ne place ca produsele noastre sa miroase bine! Desi este remarcat ca un singur element in lista elementelor cauzatoare de alergii, parfumul poate fi compus din sute de ingrediente la randul sau. Cercetările au arătat că ingredientele (aditivii) folositi pentru a crea aceste amestecuri de parfumuri sunt printre cei mai sensibilizanti facori ai pielii. Solutia? Renuntati la produsele parfumate. Tot mai multi producatori consacrati de dermato-cosmetice au renuntat la miros diminuand astfel riscul aparitiei dermatiei in urma utilizarii,

Daca parfumurile sunt pe primul loc cand vine vorba de dermatita de contact ori iritativa, conservantii ocupa detasat locul al doilea. Desi aceste ingrediente sunt necesare pentru a avea un produs sigur (nimeni nu doreste sa aplice pe piele un produs ranced sau stricat), conservantii sunt o cauza majora a dermatitei de contact. Cei mai frecventi conservanti implicati sunt reprezentati de  mai  parabeni, formaldehida, formalina, imidazoli, isothiazolin si quaternium-15. Citi cu atentie eticheta produselor dumneavoastra si identificati daca nu cumva sunt prezenti.

Chiar si produsele hipoalergenice sau “pentru piele sensibilă” pot provoca reactii

Daca aveti o piele care este deosebit de sensibilă, produsele de ingrijire a pielii hipoalergene pot fi o alegere buna. Aceste produse contin ingrediente care sunt considerate “cu risc scăzut” de a provoca o reactie. Dar pielea fiecăruia este diferita.  Folosind un produs etichetat fara parfum, hipoalergenic sau pentru pielea sensibilă, nu reprezinta o garanție ca nu va provoca o dermatita de contact. Este mult mai putin probabil, este adevarat, dar se poate intampla. Nu presupuneti ca produsele dvs. hipoalergice nu sunt cauza problemei dumneavoastra. E mai putin probabil, dar nu imposibil.

Produsele “naturale” iti pot irita pielea de asemenea!

Va ganditi sa treceti la un produs naturist pentru a evita reactiile nedorite ale pielii? Este bine sa stiti ca toate ingredientele naturale pot provoca dermatite de contact, iritatii ale pielii si reactii alergice.

Uleiurile esentiale de exemplu sunt folosite pentru a adauga in mod natural miros produselor cosmetice iar reactia pielii nu este cu nimic diferita de cea la parfumurile descrise mai sus. Uleiul esential de arbore de ceai este catalogat ca fiind extrem de sensibilizant. Acest ulei este un ingredient extrem de obisnuit in preparatele pentru ingrijirea pielii si a parului. Este prezent pe etichetele produselor sub denumirea de “Melaleuca alternifolia“.

Alte uleiuri esentiale foarte susceptibile de a irita pielea sensibila sunt uleiurile esentiale de menta,  ylang ylang, ulei de capsuna ori scortisoara.

Un alt ingredient natural care este frecvent legat de aparitie fenomenelor de dermatita de contact: lanolina. Lanolina este un compus derivat din lana de oaie si este foarte des intalnit in compozitia lotiunilor de corp si a cremelor hidratante.