Folosesti Unguente Cu Corticosteroizi? Iata Efectele Secundare

Folosesti Unguente Cu Corticosteroizi? Iata Efectele Secundare

Cu totii stiti sau ati auzit poate de ungunetele pe baza de cortizon si de beneficiile acestora in reducerea inflamatiei si tratarea unor afectiuni dermatologice. Ceea ce multi nu cunosc este insa ca, folosirea acestor unguente pe perioade mai lungi de timp, sau in mod eronat poate determina aparitia unor efecte secundare periculoase. Mai jos voi enumera cele mai comune sapte efecte adverse ale acestor preparate care variaza de la usoare si tranzitorii pana la severe si permanente.

Tahifilaxia este definita ca scaderea rapida a raspunsului la un steroid local datorita utilizarii repetate (in multe cazuri abuzive si fara indrumarea unui medic). Utilizarea excesiva a corticosteroizilor poate determina pielea sa dezvolte o toleranta la acesti compusi din ungunete, facandu-i astfel inutili. Cand se intampla acest lucru, oamenii de obicei cresc dozele sau aplica mai des unguentul ceea ce nu va face decat sa creasca toleranta si mai mult precum si riscul de aparitie al altor efecte adverese si mai severe. Efectul tolerantei poate fi evitat prin respectarea perioadei corecte a terapiei cat si principiului de sevraj progresiv.

Rosacea indusa de corticoizi – este un efect secundar care este observat foarte des la persoanele cu ten deschis la culoare. Un exemplu tipic este atunci cand pacientul alege singur un ungunet ce contine corticosteroizi de potenta mica pentru a trata inflamatia din zona fetei (roseata). Unguentul poate determina la inceput rezultate bune din punct de vedere estetic dar pe masura ce se dezvolta toleranta, pacientul recurge la unguente mai puternice dupa ureche. In acest moment orice incercare de a folosi un unguent mai putin potent va determina aparitia de zone de inflamatie si pustule (mici vezicule care contin puroi)

Atrofia tegumentului – Utilizarea repetata de corticosteroizi topici în aceeasi zonă poate duce la subtierea epidermului (stratul exterior al pielii) si la modificarea tesutului conjunctiv al dermului (stratul mediu al pielii). Cand se intampla acest lucru, pielea poate degenera și deveni laxa, incretita si stralucitoare. Zonele afectate pot fi considerabil mai subțiri decat pielea inconjuratoare cu vase vizibile (talengiectazii), hipopigmentarea si proeminenta brusca a venelor subiacente. Atrofia este de obicei intr-o anumita masura reversibila dupa intreruperea administrarii unguentelor, dar poate dura luni de zile pana cand pielea sa se refaca si sa aibe grosimea normala.

Vergeturi –  In cazuri rare, utilizarea repetata a corticosteroizilor topici in zonele in care pielea intra in contact cu pielea cum ar fi axila, plica cotului, in spatele genunchilor, regiunea inghinala poate determina aparitia de vergeturi. Atentie, aceste vergeturi sunt deseori definitive si foarte greu de tratat.  Aceasta pot fi in aceelasi timp si foarte intens prurigionase (senzatie de mancarime).

Infectii sau predispozitie la infectii – deoarece corticosteroizii modifica modul in care actioneaza sistemul imunitar, ei pot inhiba capacitatea pielii de a lupta impotriva infectiilor bacteriene si fungice. Un exemplu clasic este atunci cand un pacient aplica aceste ungunete in regiunea inghinala pentru a trata senzatia de mancarime si roseata din acea zona. In multe cazuri, leziunile sunt determinate defapt de o infectie fungica (intetrigo) iar eruptia va deveni mai inflamata, se va extinde, senzatia de mancarime se va exacerba si vor aparea zone cu pustule – ceea ce duce la aparitia unei alte afectiuni mai severe decat cea initiala numite tinea incognito.

Hipersensibilizare locala – desi pare paradoxal unele persoane dezvolta reactii de hipersensibilitate chiar la medicametele si cremele folosite sa lupte cu inflamatia. Unii oameni sunt alergici la componentele inactive a acestor creme numiti si excipienti . Unele studii arata ca aproximativ 5% din persoanele cu teren atopic sunt alergice la acesti compusi.  Persoanele cu probleme de tip cronic care folosesc in mod curent coritcoterapia locala sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui tip de alergie.

Glaucom – boala a globului ocular determinata de cresterea presiunii intraoculare pana cand poate leza chiar nervul optic. Exista rapoarte izolate de glaucom la persoane care au folosit unguente cu corticoizi in jurul ochilor pe perioade lungi de timp . Mecanismul exact de actiune nu este inca cunoscu dar se banuieste ca in urma aplicarii locale pe perioade mai lungi, o cantitate suficienta de substanta activa este absorbita pentru a determina leziunile oculare.

De retinut! Din pacate in tara noastra efectele adverse prezentate mai sus au o incidenta foarte mare.  Aceste unguente nu reprezinta un “panaceu universal” pentru piele. Un medic dermatolog trebuie intodeauna consultat inainte de luarea deciziei de a aplica un unguent pe baza de corticoizi la nivelul pielii.