Cautati Un Medic Dermatolog In Timisoara? Bine Ati Venit!

Cautati Un Medic Dermatolog In Timisoara? Bine Ati Venit!

Bine ati venit! Daca ati ajuns aici inseamna ca sunteti la finalul cautarii dumneavoastra. Numele meu este Andra Muresan si sunt medic dermatolog in Timisoara. Inainte de a ne cunoaste personal, doresc sa va aduc putin mai aproape de  minunata lume a dermatologiei  si totodata sa va familiarizez cu ce anume va poate ajuta un dermatolog in momentul prezentarii la acesta. Daca doriti sa va programati direct o puteti face utilizand pagina mea de Contact.

Dermatologia se ocupa cu mentinerea sanatatii pielii, anexelor pielii (par, unghii) cat si a mucoaselor. Pielea este cel mai mare organ al corpului desfasurandu-se la un adult pe mai mult de 2 metri patrati . Este prima bariera de aparare a corpului impotriva bacteriilor si injuriilor iar nu de putine ori reflecta starea de sanatate a intregului organism.

Un studiu condus de Clinica Mayo Statele Unite si publicat in 2013 arata ca peste 42% din populatie a vizitat un doctor datorita unei probleme cu pielea sa.

Dermatologia si ramurile sale

Deseori termeni precum dermatopatolog, chirurg dermatolog ori dermatolog-estetician creaza confuzie. Pentru a intelege acesti termeni si ce implica mai exact fiecare ramura, trebuie sa stiti ca, fiecare dermatolog este pregatit in:

  • Dermatologie medicala: diagnosticul, tratamentul si preventia bolilor pielii, anexelor si mucoaselor, boli cu transmitere sexuala.
  • Dermatopatologie: diagnosticul bolilor de piele, anexelor si mucoaselor prin prelevarea unei biopsii si examinarea acesteia la microscop.
  • Chirurgie dermatologica: tratamentul diferitelor afectiuni ale pielii prin intermediul chirurgiei.
  • Dermatologie estetica: Aplicarea de tratamente ce urmaresc imbunatatirea aspectului pacientului.

Multi dintre dermatologi sunt activi in toate ramurile de mai sus. Exemple de tratamente care intra in categoria dermatologiei estetice includ:

  • Chirurgia cicatricilor
  • Injectarea de fillere bazate pe acid hialuronic
  • Injectarea de toxina botulinica
  • Tratamente laser pentru a indeparta vene mici, pigmentari senile, pigmentari solare, tatuaje, riduri.
  • Proceduri de peeling si microdermabraziune

In Romania orice dermatolog, indiferent de ramura pe care o practica este acreditat de Ministerul Sanatatii ca si specialist in dermatologie, certificare ce se obtine dupa terminarea facultatii de medicina, a rezidentiatului in specializarea dermato-venerologie si sustinerea examenului de medic specialist. Pregatirea dureaza in medie 9 ani de la terminarea studiilor liceale.

Supraspecializarile in dermatologie (durata de pregatire suplimentara variabila) includ:

  • Chirurgie Mohs pentru tratamentul cancerului de piele
  • Chirurgie de reconstructie dermatologica in urma interventiei de indepartare a cancerului.
  • Scleroterapie (patologie venoasa)
  • Transplantul de par
  • Terapia prin laser
  • Injectari fillere si toxina botulinica

Boli de piele intalnite in mod curent de medicul dermatolog

  • Acneea: Cea mai intalnita problema dermatologica in Romania ce afecteaza glandele sebacee de la baza firului de par. Exista un numar mare de cauze care pot duce la formarea leziunilor de tip acneic. Acnea poate determina aparitia de cicatrici la nivelul pielii ce uneori determina depresie si scaderea stimei de sine.
  • Dermatita si eczemele: tipuri de inflamatie a pielii, care in mod clasic determina mancarimi si edem. Dermatita se clasifica in multe subtipuri ce include dermatita atopica (de multe ori numita si eczema), dermatita de contact si dermatita seboreica.
  • Infecții fungice: afecteaza pielea, unghiile si parul, aceste tipuri de infectii sunt frecvente, dar simptomele sunt, de obicei, usoare. Cu toate acestea, la unele persoanele ce prezinta un sistem imunitar slabit, ele pot fi mai grave. Un grup de ciuperci din genul Candida poate provoca o gama larga de infectii, inclusiv afectiuni orale si balanita (inflamatia glandului penian), alopecie (cadere a parului) sau alte probleme izolate.
  • Pierderea dobandita sau ereditara a parului.
  • Pediculoze – parul poate fi, de asemenea, afectat de diversi paraziti cum ar fi paduchii – in general copii cu varste cuprinse intre 3 și 12 ani cu conditii de viata precare.
  • Probleme ale unghiilor: bolile care afectează unghiile reprezintă aproximativ 10% din toate bolile dermatologice. Aproximativ jumatate dintre acestea sunt infecții fungice si unghii incarnate. Problemele la nivelul unghiilor pot indica alte suferinte de fond, de aceea orice modificare aparuta la nivelul unghiilor este de recomandat sa fie vazuta de un medic dermatolog.
  • Psoriazisul: o afecțiune cronica, autoimuna si inflamatorie a pielii care accelereaza cresterea celulelor din stratul superficial, rezultand o piele rosie, groasa cu scuame albe. Există mai multe tipuri diferite de psoriazis, care uneori pot avea un aspect similar cu eczema, ceea ce înseamna ca este foarte important ca leziunile sa aibe parte de atentia unui medic.
  • Rosacea: o afectiune a pielii care se manifesta cu roseata la nivelul pielii fetei. De multe ori apar mici umflături (pustule ce contin cu puroi), vase de sange vizibile si edemul pleoapelor. Rosaceea se poate raspandi de la nas si obraji la la frunte, barbie, urechi, piept și spate și este cel mai adesea intalnita la femei de varsta medie cu pielea deschisa la culoare.
  • Cancerul de piele: în fiecare an, aproape  80.000 de persoane din Romania primesc tratament pentru cancerul de piele intr-o forma sau alta. Unul din 10 Romani va dezvolta o forma a acestei boli la un moment dat in timpul vietii. Cele mai comune forme de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular (BCC), melanomul si carcinomul cu celule scuamoase (SCC). Majoritatea cazurilor de cancer de piele pot fi tratate cu succes si se poate vorbi de vindecare completa daca sunt diagnosticate in stadiu incipient.
  • Herpes zoster: o infecție virala care afecteaza terminatiile nervoase ale pielii, provocand o eruptie dureroasa. Desi boala are o evolutie favorabila  fara tratament dupa cateva saptamani, tratamentul este recomandat pentru a accelera recuperarea si pentru a preveni durerea de lungă durată, sechele de parestezie (amorteala) si prurit după ce boala a disparut. Acest virus poate afecta de asemena ochii.
  • Vitiligo: o afecțiune in care melanina din piele se distruge – pigmentul care determina culoarea ochilor, a parului si a pielii. Vitiligo determina aparitia de zone cu piele depigmentata . Desi momentan nu exista nici un tratament tintit pentru aceasta afectiune, tratamentele disponibile abordeaza zonele de depigmentare moduland raspunsul imun si inflamatia. Fara tratament aceasta afectiune poate avea repercursiuni sociale si psihologice semnificative pentru pacienti.
  • Condiloame (negi):  tumori benigne contagioase ale pielii datorate infectiei cu virusul Papilloma uman – HPV. In multe cazuri condiloamele dispar fara tratament dupa luni uneori ani de evolutie. Negii pot indica uneori insa, o problema imunitara atunci cand se inmultesc in exces ori revin dupa tratament. Dermatologul are la indemana o  varietate de tratamente pentru a elimina negii care persista.

Proceduri comune practicate in Dermatologie

Desi multe afectiuni intalnite in practica dermatologica pot fi tratate medicamentos pe cale sistemica sau locala (non-invaziv), unele patotologii necesita tratament chirurgical sau alte tratamente mai agresive. Lista de mai jos include cele mai frecvente proceduri practicate de medicul dermatolog.

  • Biopsii: biopsiile cutanate sunt efectuate in primul rand pentru a diagnostica sau a exclude anumite afectiuni ale pielii. Exista trei tipuri principale de biopsie cutanata care sunt realizate în mod obișnuit: biopsii de tip shave care indeparteaza sectiuni mici ale stratului superior al pielii, biopsii de tip puch care indeparteaza o sectiunea circulara mica, inclusiv straturile mai profunde, iar biopsiile de excizie care elimina intrega leziune.
  • Excizia leziunilor: leziunile cutanate pot fi excizate din mai multe motive; Pentru a preveni raspandirea bolii, din motive cosmetice sau pentru a preveni reinfectia ori pentru a atenua simptomatologia. In functie de marimea sau localizarea leziunii, un anestezic local poate fi folosit pentru amortirea zonei.
  • Electro/Radio-cauterizarea: folosirea unui curent de frecventa joasa pentru a vaporiza celulele si distruge astfel diferitele leziuni cutanate.
  • Chirurgie Mohs: un tip specific de chirurgie destinat special tratamentului cancerului de piele. Leziunea este indepartata progresiv si examinata sub microscop. Straturi succesive sunt eliminate pana cand chirurgul nu mai observa la microscop indicii de cancer. Chirurgia de tip Mohs este efectuată numai de catre chirurgi dermatologi supraspecializati.
  • Injecții cosmetice: ridurile, cicatricile și pierderea volumului facial pot fi tratate cu diferite substante de umplere. Tratamentul cu toxina botulinica se adreseaza in general ridurilor de la nivelul superior al fetei cat si zonelor cu hipersudoratie (transpiratie excesiva) pentru care este foarte eficient. Rezultatele acestui tratament dureaza pana la 1 an, iar injectariile sunt de obicei efectuate periodic.
  • Crioterapia: o formă rapida si comuna de tratament pentru multe afectiuni benigne ale pielii, cum ar fi negii. Leziunile cutanate sunt inghetate, adesea utilizand azot lichid, pentru a distruge celulele afectate ale pielii.
  • Dermabraziunea: o altă procedura cu efecte estetice foarte bune. Folosind o perie rotativa de mare viteza, un pulverizator de cristale si un vaccum, dermatologul indeparteaza stratul superior al pielii, atenuandu-se astfel aspectul tesutului cicatricial, inlaturand ridurile fine si imbunatatind aspectul pielii.
  • Peeling chimic: o solutie chimica este aplicată pe piele ce determina ca un strat de piele sa se separe si sa se indeparteze pe parcursul a cateva saptamani, lasand un strat de piele regenerata dedesubt mult mai fina si cu un aspect rejuvenat. Dermatologul dvs poate folosi aceasta procedura pentru a trata pielea afectata de soare si unele tipuri de acnee, precum alte probleme ale teneului, cum ar fi pete senile (cauzate de varsta) ori a liniilor inestetice de sub ochi
  • Indepartarea parului sau restaurarea cresterii parului. Caderea parului poate fi tratata prin transplant de par sau prin interventie chirurgicala la nivelul scalpului. Parul nedorit al corpului poate fi îndepărtat prin epilarea definitiva folosind diverse metode precum laser, SPL, IPL ori electroliza
  • Chirurgie laser: dermatologii pot folosi unde speciale de lumina pentru a elimina o varietate de probleme ale pielii. Acestea includ, dar nu se limiteaza la : tumori, tatuaje, semne din nastere, cicatrici, riduri și par nedorit.
  • PUVA / Fototerapie: Terapia PUVA (pe baza de ultraviolete de diferite lungimi de unda) este utilizata pentru a trata boli de piele severe, cum ar fi psoriazis, dermatita ori vitiligo.
  • Grefe si flapsuri cutanate: In urma diverselor interventii chirurgicale rezulta defecte semnificative ce trebuiesc acoperite. Prelevarea unei grefe de piele este folosita pentru a acoperi astfel defectul produs. Folosirea pielii din vecinatate prin rotatie (flaps) poate fi de asemenea folositoare in aceste cazuri.
  • Terapia venoasa: vene superficiale ale picioarelor cunoscute drept si vene spider (in panza de paianjen) – sunt vene mici de suprafata, dilatate cu un aspect inestetic. Scleroterapia este o procedura minim invaziva ce reprezinta tratamentul de electie pentru venele superficiale. Dermatologii introduc o substanta in vena care determina iritatia peretelui venos si inchiderea acesteia, determinand astfel disparitia defectului estetic.

Cand sa consultati un dermatolog?

Dermatologul trebuie consultat oricand aveti o probleme cu pielea, parul, unghiile sau mucoasele:

  • Orice modificare la nivelul pielii.
  • Controlul dermatologic al leziunilor pigmentare o data pe an este recomandat mai ales inainte de expunerea la soare – sezonul estival.
  • Orice modificare la nivelul unei leziuni pigmentare (alunite – nevi).
  • Manifestari si simptome ale unor boli cu transmitere sexuala.